STRADA SOCIOLOGILOR

De ce o strada a sociologilor ?

„Sociologii (intelectualii, in varianta originala a citatului – s.n.) sunt ca mafia. Se omoara numai intre ei”.

Woody Allen – Stardust Memories

Pentru inceput, o sa incep prin a va face o marturisire: sunt un tanar sociolog indragostit de profesia sa.

Daca ar fi sa fiu intrebat la varsta senectutii: „daca nu ati fi fost sociolog, ce ati fi dorit sa fiti?”, stiti ce-as raspunde ?!: SOCIOLOG.

De ce e asa importanta sociologia si de ce sunt iremediabil „indragostit” de ea ?

Va las pe voi sa va dati un raspuns…

Eu, insa, o sa incerc sa va provoc sa ganditi singuri despre care e rolul sociologiei in societate romaneasca de tranzitie si cum ar trebui sa-i priviti pe sociologi de azi inainte…

Nu cu indiferenta si sictir, ci cu atentie si interes…

Putini sunt cei care-si mai amintesc ca pe 22 decembrie 1989, dupa caderea lui Ceausescu, prima solicitare facuta la TV si radio a fost: avem nevoie de un sociolog.

Acela a fost momentul in care a renascut notiunea de „intelectual” si necesitatea de a transfera un capital simbolic de tip profesional in viata publica – totul pentru satisfacerea binelui comun. Perceptia generala asupra sociologiei era ca avem de-a face cu o profesie salvatoare, menita sa ofere solutii la criza economica, sociala si de putere din Romania acelui moment gratie unei radiografii exacte a sociologiei romanesti. (A se vedea, pe larg, Catalin Zamfir, Reflectii asupra complexului sociologiei romane postrevolutionare, in Sociologie Romaneasca, nr. 1/1992, p. 5-10).

Argumentul meu pentru o Strada a Sociologilor?

Ii multumesc colegului sociolog de la Cluj, Vasile Dancu, pentru ca s-a gandit la asta cu mult timp inainte ca eu sa caut un raspuns pentru „iubitorii de sociologie” (A se vedea, pe larg, Tara telespectatorilor fericiti. Contraideologii, Ed. Dacia, 2000, p. 5 – 9):

„Intr-o seara de iarna din ianuarie 1999, am inceput sa scriu (Vasile Dancu – s.n.) despre ceea ni se intampla pentru un saptamanal ardelean ce urma sa se nasca. Am pus totul atunci sub semnul si metafora strazii. Rubrica respectiva am numit-o Strada sociologilor, ca un fel de revansa a sociologiei pentru deceniile de comunism in care a fost o profesie interzisa.

Dupa Revolutie au aparut multe meserii, dar putine vor deveni nume de strazi. Poate doar strazi ale deputatilor, senatorilor, presedintilor, primarilor si conslierilor vom intalni in plimbarile noastre. Alte meserii si ocupatii vor putea mai greu sa aiba forta de a se eterniza prin ocuparea simbolica a unei strazi urbane. Nu vom locui, probabil, pe strada jurnalistilor, a profesorilor, psihologilor, politologilor, analistilor, managerilor sau negociatorilor.

Iti propun astazi, draga cititorule, o strada a sociologilor. Pentru ca, inainte de 1989, puterea politica ti-a interzis accesul pe ea si nici nu cred ca puterile prezente sau viitoare te vor lasa sa te plimbi liber pe trotuarele ei. Iar noi, sociologii, iti suntem datori pentru ca ne primesti in casa ta, ne raspunzi chestionarelor pline de cuvinte stranii, mimezi intelegerea si, de cele mai multe ori, ne servesti cu tuica, placinta si cafea.

De ce am ales metafora strazii?

Pentru ca strada este locul unde curge viata sociala, unde ne exersam intersubiectivitatea. Strada este locul simbolic in care ne prezentam sinele falsificat pentru a corespunde unor imagini pe care le credem a fi dezirabile sau profitabile. Locul in care mintim frumos pentru a semana cu ceilalti, pentru a afisa semnele apartenentei comune la civilizatia moderna sau culturi privilegiate. Ori simulam pentru a ne distinge de ei, pentru a scapa de obsesia numarului si a atributelor uniformizatoare, pentru a corespunde cat mai bine imaginii de DOMNI sau INTELECTUALI.

Pe de alta parte, strada este locul unde se desfasoara revolutiile si revoltele, grevele si manifestatiile si alte spectacole specifice circului modern cu nume grecesc. Aici puterea politica afiseaza insemnele care trebuie sa ne inspaimante sau sa ne faca mandri mandri ce ne-am nascut in acest timp, loc, comunitate. 

Scapati dintre carti si de ecranele calculatoarelor, vom incerca sa intelegem ce se intampla cu noi, cu nelinistile noastre si ale tale, cu viata pe care suntem condamnati s-a traim impreuna. Si, poate, acest lucru ne va ajuta pe amandoi. Pe noi, sociologii, sa vedem viata adevarata, cea nefalsificata de carti, si pe tine, cititorule, sa gasesti noi intelesuri, ori macar sa-ti dai seama ca nu esti absolut singur. Ca anumite ganduri sau idei care iti vin cateodata nu sunt stupizeniile celor 20 de ani prorociti de magul rosu. Sau dimpotriva…

Anunțuri

8 thoughts on “De ce o strada a sociologilor ?

 1. cunosc foarte bine senzatia asta de „tanar sociolog indragostit de profesia sa” 🙂

 2. nu stiu daca ai sesizat, dar senzatia pe care zici ca o cunosti era, de fapt, un eufemism….

 3. Vasile Dancu on said:

  Multumesc pentru semnalul dat si pentru ca ai ctitorit o strada ca asta. O sa trec pe-acolo cat voi putea de des.

 4. Gloria Jigau on said:

  Salut, sunt placut surprinsa ca exista o strada virtuala a sociologilor pe net!, Mai inspirat sami dezvolt propriul blog personal de Sociolog din Basarabia, SPer sa ne auzim de bine 🙂

 5. Buna! Interesant blogul tau, as dori sa te adaug la lista de bloguri recomandate de pe site-ul cotidianului Flacara Iasului http://www.flacarais.ro Te rog sa-mi trimiti un email daca esti interesat. Multumesc

 6. Daniela on said:

  Sunt sociolog si sunt mandra ca te-ai gandit sa infiintezi o strada a noastra. Am sa trec pe aici cat pot de des, as putea gasi aici o lista cu evenimente de specialitate (simpozioane, publicatii) unde s-ar putea publica? Ce crezi ? Cu ce-as putea contribui pe aceasta strada?

 7. x-man42 on said:

  ca viitor sociolog , ma bucur ca ma gasit aceasta strada

 8. x-man42 on said:

  Chiar daca nu doresc acest lucru , observ ca , societatea noastra se transforma in fiecare zi din producatoare de cultura in asimilatoare de cultura . Importam obiceiuri , cuvinte , denumiri, ,straine de cultura si traditia noastra.Vanitatea de a fi egali cu popoarele occidentale ne va duce treptat la pierderea identitatii nationale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: