STRADA SOCIOLOGILOR

Un sociolog despre viitorul presei scrise. Pe Internet

Sociologul Alin Teodorescu face o analiza a viitorului presei scrise.

Pe care o vede pe internet si suferind schimbari importante.

Mi-a placut urmatorul pasaj :

Bătălia adevărată nu este pentru tiraje. Acestea vor scădea, la unii, mai repede, la alţii, mai încet, oricâte cărţi, DVD-uri şi automobile vor oferi ca premii. Sistemul de a distribui informaţie pe hârtie se va reduce până aproape de dispariţie, aşa cum a dispărut sistemul de a distribui informaţii pe papirus, piele de viţel, bandă telegrafică sau magnetică.

Bătălia adevărată este pentru conţinut. Acum se ocupă poziţiile în noul sistem de distribuire a informaţiei. Va fi concurenţă între site-urile ziarelor care produc conţinut de business, politică, sport, monden, modă, femei sau pescuit. Va fi concurenţă între site-urile ziarelor care produc informaţii locale, pe regiuni sau pe sectoare. Va fi concurenţă între site-urile care au cei mai buni editorialişti, cei mai buni reporteri, cei mai buni comentatori. Numai că articolele vor fi diferite: nu vei mai putea scrie despre sondaje dacă nu asociezi link-uri cu tabele, grafice, imagini care sprijină ce spui.

Munca ziaristului devine mai grea. Nu mai poţi să te duci la serviciu la 11.00, să citeşti fluxul de ştiri, să dai două-trei telefoane, să încropeşti trei mii de cuvinte despre subiect şi să pleci la două după-amiază „în documentare“…:)  

Ziaristul nu mai poate pur şi simplu să producă hârtie tipărită – trebuie să producă material de conţinut, care este evaluat instantaneu de zeci de cititori…”

Cititi articolul complet aici.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: