STRADA SOCIOLOGILOR

George Butunoiu imi confirma o chestie: antreprenoriatul e mult mai greu

De ceva vreme, m-am lovit de o chestiune legata de „profesionistii” cu care am interactionat si care mi-au lasat apoi un gust amar.

George Butunoiu insa imi ofera raspunsurile pe care le asteptam:

The Marketer: Exista un profil al invingatorului in cariera, al omului de cariera cu foarte mult succes? Exista niste elemente care disting, care avantajeaza, care propulseaza oameni catre cariere spectaculoase?

George Butunoiu:  Exista doua care sunt la mare concurenta.

Unul este smecherul, care este foarte bine imbracat, care stie sa vorbeasca, care e carismatic, care vorbeste foarte bine limbi straine, care are o imagine si este foarte convingator, si care are succes aproape garantat in majoritatea cazurilor, chiar daca din punct de vedere profesional nu e mare lucru de capul lui – ca persoana, ca personalitate, ca si caracter; cel mai usor pentru astfel de persoane e sa reuseasca in firme multinationale. Acolo, chiar daca nu esti bun, daca nu faci prostii, stai bine mersi ani de zile si nu te observa nimeni.

In businessurile antreprenoriale, nu prea merge. Chiar daca il pacalesti pe unul, rar se intampla sa treci de cateva luni. E profilul acesta de baieti frumosi, destepti, cu CV-uri pe care nu le verifica nimeni. Cel de-al doilea grup e format din profesionisti, oameni seriosi si responsabili si care isi construiesc o cariera incet, dar sigur.

 

The Marketer: Exista cateva persoane care au ajuns in pozitii de top management in multinationale foarte mari la o varsta, cel putin aparent, foarte tanara – la 30 si ceva de ani au ajuns CEO pe Romania, fie chiar pentru Balcani. Catre ce zone pot migra oamenii astia?

George Butunoiu: Cei mai puternici dintre ei devin antreprenori. Multi spun ca asta este adevarata proba pentru cineva care e foarte bun profesional. Ok, lucreaza intr-o multinationala, creste, si la un anumit punct ajunge un director foarte mare in multinationala respectiva, insa de foarte multe ori carierele astea sunt blocate pentru outsideri. In Canada, daca nu esti cetatean canadian, cu mici exceptii, iti platesc salarii din ce in ce mai mari, dar ca pozitii nu mai cresti.

Adevarata proba este sa treaca in domeniul antreprenoriatului si acolo isi demonstreaza valoarea. Daca e bun, reuseste. Altii se multumesc cu o anumita pozitie si de acolo nu mai cresc, le creste doar salariul, foarte rezonabil pentru multi, si sunt cativa, foarte, foarte putini care se duc si in pozitii foarte inalte. Si e foarte riscant, pentru ca astea sunt lucruri care nu se spun: „Dom’le, oricat de bun ai fi, de pozitia asta nu treci”, poti doar sa banuiesti.

The Marketer: Exista niste greseli frecvente in cariera sau niste greseli care mineaza activitatea in experienta dumneavoastra? Care ar fi terenurile minate pe care sa nu paseasca?
George Butunoiu: Trebuie sa fie foarte clar, pentru oricine vrea o cariera, ca multinationala si domeniul antreprenorial sunt doua lumi total diferite. Nu-mi inchipuiam ca pot sa fie diferente atat de mari.

Intr-o cariera in multinationala, foarte mult conteaza aparentele. Sunt oameni mesteri in a construi aparente si reusesc. Am vazut oameni care au reusit.

In domeniul antreprenorial conteaza, dar nu rezista cat timp rezista in multinationale. Daca vrea cineva o cariera mare, fie in antreprenorial, fie in multinationala, trebuie sa stie sa-si fabrice aparente. Sunt foarte multi care fac tot felul de cursuri, de mastere, de MBA-uri, pe partea asta tehnica si apoi se mira de ce nu avanseaza si de ce le iau job-urile altii mai slabi decat ei din punct de vedere profesional.

Anunțuri

Single Post Navigation

2 thoughts on “George Butunoiu imi confirma o chestie: antreprenoriatul e mult mai greu

  1. greu antreprenoriatul, mai ales anul asta.

  2. Un om de la care chiar se poate invata mult, amestecul de destept si intelept e rar si pe blogosfera. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: