STRADA SOCIOLOGILOR

Educatia antreprenoriala la romani

Potrivit unui studiu realizat de Grupul de Economie Aplicata, nivelul educatiei antreprenoriale in Romania este scazut, legatura dintre cercetare, cunostinte, educatie si punerea in aplicare a cunostintelor (industrie) este foarte slaba.

In momentul de fata insa, tinerii nu prea au ambitii profesionale, ei doar fac tot posibilul sa ajunga intr-o companie unde sa fie bine platiti de la bun inceput, isi doresc sa fie manageri din facultate daca se poate, sa gaseasca o companie care sa le ofere cat mai multe beneficii (calatorii, masina, laptop, telefon, asigurare medicala etc.) fara sa ia in calcul pretul pe care il platesc pentru toate acestea.

“Absolventii vor sa castige bani rapid si daca se poate sa lucreze intr-un mediu cat mai relaxat. Astfel, 60-70% dintre tinerii cu studii superioare economice aleg sa debuteze ca angajati la o multinationala, iar dupa primele sase luni, cand termina sesiunile intensive de training, incep sa constientizeze ca nu au aproape nimic in comun cu valorile si produsele promovate de respectiva companie. Si incep cautari pentru noul job, unul cu un salariu cu cel putin 25-30% mai mare, care sa ofere perspectivele unei cariere stralucite si iar se lovesc de aceleasi “ziduri” in multinationala si ciclul carierei se reia din nou”. Mai multe detalii, aici.
Pe de alta parte, managerii care conduc afaceri de zeci sau sute de milioane de euro pe piata locala, dar care nu beneficiaza de o educatie de business vor avea succes atata timp cat piata va permite acest lucru. Pe masura ce concurenta se va intensifica, vor aparea businessuri noi, iar presiunea pe profitabilitate si pe cota de piata va creste, se vor rafina si abilitatile de business necesare pentru a conduce companii.
„Ca manager este posibil sa te ajute piata, inteligenta si capacitatea de a te adapta. De la un anumit punct insa, lucrurile incep sa se desfasoare din inertie in cazul in care nu exista suficienta pregatire de business. Cred ca in circa 4-5 ani managerii care au ajuns la niste cifre de afaceri monstruoase si care nu-si consolideaza compania si modul de organizare managerial strategic vor inregistra pierderi importante sau vor fi nevoiti sa vanda„, spune Petre Nicolae, general manager al firmei de training si consultanta CBC Romania, aici.

 

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: