STRADA SOCIOLOGILOR

Cat de saraci sunt pensionarii nostri ?!

În România trăiesc 4.652.726 de pensionari asiguraţi la stat si 873.713 de pensionari agricultori. Dintre primii, numai două milioane s-au pensionat la limita de vârstă si au efectuat stagiul complet. Un alt milion s-a pensionat la vârsta legală, însă fără a efectua stagiul complet. 113.000 de persoane primesc o pensie anticipată parţial. Alte 882.000 s-au retras pe motive de invaliditate, iar 586.000 primesc pensii de urmasi. Cu alte cuvinte, nici măcar jumătate din actualii pensionari nu au respectat toate condiţiile care i-ar califica pentru a primi o pensie maximă în funcţie de retribuţiile avute. 

Totusi, se poate trăi din pensia de stat ?

Datele INS ne arată că da, chiar te poţi hrăni mai bine si mai sănătos decât patronii, angajaţii si agricultorii. Cum se explică acest lucru? Despre pensionari se vorbeste în general ca si cum ar fi persoane asociale, care trăiesc individual numai din pensii. Numai că ei trăiesc în societate, în familii sau gospodării, cum le numeste INS.

În plus, veniturile lor nu constau numai în pensii. Ca orice altă gospodărie, si cea de pensionari beneficiază de venituri salariale (unii pensionari mai si muncesc, la fel si copiii acestora care n-au decis încă să-si creeze propria gospodărie), de venituri din agricultură, din activităţi independente sau de venituri în natură si din proprietate. Cel puţin în cazul ultimilor posibilitatea obţinerii lor în cazul gospodăriilor de pensionari urbane ar putea fi extrem de ridicată. Dacă analizăm nu doar venitul pensionarilor din spaţiul urban, ci si averea acestora, vom observa că ei se află printre cei mai bogaţi din lume. Motivul: orice pensionar de la oras are cel puţin o casă proprietate personală în care locuieste, dăruită de guvernul de la începutul anilor ’90 pe bani puţini. 

Cititi articolul complet in Saptamana Financiara.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: