STRADA SOCIOLOGILOR

Ce sunt blogurile ? Nu stim inca… apar insa sanctiunile impotriva blogerilor

Cand credeam ca s-au linistit spiritele – dupa alegerile locale de la Iasi – iata o stire fierbinte care pune pe tapet o dezbatere necesara: Ce sunt blogurile ?

Nu stim inca… Apar, insa, sanctiunile impotriva blogerilor…

http://www.newsiasi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=4198&Itemid=57

Reprezentantii PSD Iasi au sesizat duminica Biroul Electoral Municipal ca blogerii Iulian Micu si Florin Ghetau au publicat pe propriile bloguri in ziua votului rezultatele partiale ale exit-poll-ului INSOMAR. In sedinta de luni, BEM a decis ca cei doi blogeri nu pot fi sanctionati, dar au incalcat legea. „Decizia BEM de mai sus ma face sa cred ca acesti judecatori nu inteleg notiunea de spatiu virtual, nu inteleg internetul, nu inteleg blogeritul, nu inteleg notiunea de informatie publica neselectiva intr-un mediu auto-creator, virtual„, raspunde blogerul Iulian Micu pe blogul personal. „PSD vrea sa puna pumnul in gura bloggerilor„, raspunde si blogerul Florin Ghetau.

Reprezentantii Biroului au verificat sesizarea PSD si au constatat ca pe cele doua bloguri au aparut rezultate ale sondajului INSOMAR, reprezentind cifre ale exit-poll-ului de la opra 14.00 si de la ora 15.00. 

BEM a constatat ca administratorii celor doua bloguri au incalcat art. 71, lit a, art. 72 si art 67, alin. 1 din legea nr. 67/2004, republicata, legea neprevazind sanctiuni din punct de vedere contraventional pentru incalcarea articolelor respective.  

 Art. 67legea nr. 67/2004
(1) Radiodifuzorii publici si privati au obligatia de a asigura, prin masuri tehnice si redactionale, reflectarea campaniei electorale in mod echitabil, echilibrat si impartial. 

 – Art. 71legea nr. 67/2004
Cu 48 de ore inainte de ziua votarii sunt interzise:
a) prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorala;

Art. 72 – legea nr. 67/2004
In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii.

Pe de alta parte, la Bucuresti, cunoscutul blogger Cristian Sutu a publicat cifre partiale in ziua votului. Dar n-am auzit de vreo plangere la BEC pe tema asta !

Bogdan, Alin, voi ce parere aveti ?

Anunțuri

Single Post Navigation

4 thoughts on “Ce sunt blogurile ? Nu stim inca… apar insa sanctiunile impotriva blogerilor

 1. Pingback: Bloggeri cenzurati de BEM | Politica si New Media

 2. Dragos – cred ca decizia e corecta. Ea spune: legea a fost incalcata, dar nu exista nici o sanctiune pentru incalcarea ei de catre bloggeri (ci doar pentru TV si radio).
  Deci titlul este un pic exagerat – cita vreme nu exista nici o sanctiune .

  Am scris mai multe in ultima insemnare (la care tocmai scriam):
  http://legi-internet.ro/blogs/index.php?title=azi_despre_contracte_online_si_sondaje_e&more=1&c=1&tb=1&pb=1
  „Probabil ca este vorba de o lacuna a legii actuale, asa cum APD-ul a remarcat chiar de la primul tur cind reclama online a continuat si in ziua alegerilor.
  Nu stiu daca o reglementare hard poate fi cea mai buna situatie in toate cazurile, de altfel si APD-ul explica la cererea celor de la Politica & New Media:
  Intentia noastra nu este aceea de a controla continutul website-urilor, ci aceea de a aplica regulile de publicitate electorala si mediului on-line.
  (…)
  Pentru a inlatura suspiciunile de cenzura create de interpretarea pesimista a comunicatului APD de presa de la finalul alegerilor, subliniez faptul ca prevederile pe care le-am avut in vedere ar trebui sa se aplice exclusiv la publicitatea platita de pe website-uri si nicidecum la continutul acestora. Concret, nu este vorba despre suspendarea website-urilor de campanie sau a blogurilor candidatilor si nici despre introducerea de reguli referitoare la ce au si ce nu au voie sa scrie editorii/creatorii website-urilor, ci despre reglementarea publicitatii electorale in mediul on-line, asa cum se aplica ea in mediile traditionale.

  Probabil ca in cazul publicitatii online – un acord cu IAB Romania – ar putea fi mai potrivit.

  Cred ca mai degraba aceasta disputa de aduce din nou la conceptul de auto-reglementare si bune practici pe Internet, care ar merita sa fie dezbatute mai mult in loc sa ne gindim direct la niste acte normative la un spatiu transnational descentralizat.
  Si pentru ca tot am ajuns la subiectul asta – daca va intereseaza tematica – va invit la o dezbatere pe tema bunelor practici pe Internet organizata de APTi si CJI joi 19 Iunie 2008 ( vezi detalii pe site-ul CJI)”

 3. Este un subiect de meditaţie.

 4. Va multumesc pentru raspunsuri….
  Astept, in continuare, reactiile si opiniile voastre….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: