STRADA SOCIOLOGILOR

Intrebare: diploma face pe absolvent sau absolventul sfinteste locul ?!

Din capul locului trebuie sa recunosc ca de cand eram mic nu puteam sa ma hotarasc ce meserie voi imbratisa cand voi fi mare. Pe la 5 ani visam sa fiu vatman, pilot de curse, astronaut, general de armata etc. In fiecare zi, vreiam sa ajung altceva (altcineva).

Acum, la venerabila varsta de 29 de ani, trag aer in piept si o spun cu toata convingerea: Omul sfinteste locul indiferent de diploma avuta. Cu o conditie: sa fie pasionat de ceea urmeaza sa faca si de ceea ce scrie in diploma de absolvire.

Din acest motiv, semnalez un articol provocator semnat de Andrei Postelnicu in Capital: Dictatura diplomei.

„România suferă însă de o obsesie asemănătoare privind „pregătirea“. Prea multe anunţuri de recrutare impun condiţia absolvirii unei anumite facultăţi, ca şi cum o meserie nu se mai poate învăţa altfel. Pe Wall Street sau în City-ul londonez sunt sute de bancheri care au absolvit filologia, fizica sau o facultate de ştiinţe politice. În România, încă punem prea des semnul egal între diplomă şi capacitatea posesorului acesteia de a face ceva, ca şi cum sistemul de învăţământ nu ar fi decăzut atât de mult încât nici o diplomă nu mai oferă garanţia stăpânirii unei profesii – lucru confirmat de multiple sondaje.

Rapiditatea cu care atât informaţia, cât şi oamenii sau bunurile pot înconjura astăzi globul înseamnă că poziţia lor pe hartă nu mai dictează prea mult avantajul competitiv al unei economii. Calitatea forţei de muncă devine cheia dezvoltării şi a succesului – cu condiţia ca dictatura diplomelor să fie eliminată”.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: