STRADA SOCIOLOGILOR

Azi e o zi trista: CNSAS a murit ! Au invins comunistii!

Azi e cea mai trista zi de dupa 1989: au invins comunistii !!!

Asta inseamna ca cei care au turnat la Secu au fost exonerati de orice condamnare morala in fata semenilor pe care i-au nenoricit !

Redau cateva reactii la tristul eveniment:

Mircea Dinescu: ” Servitorii lui Ceausescu sint tari”.

„Un fost securist si un fost sef de sectie la Scinteia au omorit CNSAS. Servitorii lui Ceausescu sint tari. Se intrerupe toata activitatea CNSAS, se pune cruce la toate dosarele ofiterilor si turnatorilor. Vreau sa vad cum iese societatea civila in strada impotriva acestor sobolani”.

Claudiu Secasiu: ” Se suspenda dreptul cetateanului la propriul trecut”

Desfiintarea institutiei blocheaza accesul cetateanului la propriul dosar si dreptul de a-si cunoaste tortionarul. Ne intoarcem in 1997, la discutiile privind oportunitatea deconspirarii Securitatii. Va fi o lupta indelungata pentru lege. Constatam dupa 8 ani ca o lege este neconstitutionala, este ceva nemaiintilnit”.

LIdia Barbulescu, presedinta CSM: ” Verdictele CNSAS sint lovite de nulitate”

Lidia Barbulescu sustine ca verdictele date de CNSAS de la infiintare si pina acum sint lovite de nulitate. ” Este o greseala a se spune ca deciziile Curtii Constitutionale au obligativitate numai pentru viitor, pentru ca aceste decizii constata neconstitutionalitatea unor legi ori a unui text de lege si este ca si cum acestea nu ar fi existat. Nu se poate vorbi de neretroactivitatea unei legi ca urmare a deciziilor CC, cu atit mai mult in cazul de fata, vin si spun ca aceasta institutitie a actionat in afara legii fundamentale”, a declarat Lidia Barbulescu citata de Mediafax.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: ” E ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic in acesti ani”

Ioan Stanomir considera ca din punct de vedere stric tehnic un organism declarat neconstitutional are o problema cu deciziile pronuntate anterior. ” Logic se contureaza ca intreaga lui activitate de dupa 1999 este problematica din punct de vedere constitutional, incit daca se merge pe linia sugerata de Curte, deciziile CNSAS nu au relevanta pentru ca au fost date in baza unei legi contrare legii fundamentale. E ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat in toata aceasta perioada”.

In urma cu 2 ore, potrivit Hotnews.ro, 23 de organizatii civice au semnat un „Protest impotriva restauratiei” prin care cer Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa adopte de urgenta masurile legale pentru continuarea deconspirarii fostei Securitati si sa revoce atat magistratii Curtii Constitutionale, cat si Avocatul Poporului. Semnatarii vor sa organizeze, incepand de duminica, 3 februarie, manifestatii de protest care sa continue pana la rezolvarea solicitarilor.

Organizatiile semnatare considera ca Decizia CCR submineaza principiile si fundamentele statului de drept si reprezinta o intoarcere la practicile regimului comunist.

Organizatiile sustin functionarea Curtii Constitutionale, dar considera ca in cazul de fata „judecatorii CCR au actionat imoral, incompetent si impotriva institutiilor statului de drept. In motivarea Deciziei nr 51/2008, judecatorii CCR fac confuzii grave cu privire la fundamentele statului de drept.”In ceea ce priveste Avocatul Poporului, reprezentantii celor 23 de organizatii sustin ca acesta „nu a reprezentat interesele poporului, interzicand cetatenilor dreptul de a avea acces la propriul dosar. Avocatul poporului a sustinut in sedinta Curtii Constitutionale ca ‘exceptia de neconstitutionalitate este intemeiata, dispozitiile legale atacate continand un venin neconstitutional'”.Organizatiile semnatare solicita, de asemenea, ca CNSAS sa faca publice de urgenta toate informatiile despre eventuala colaborare sau apartenenta la fosta Securitate a magistratilor, inclusiv a judecatorilor din Curtea Constitutionala.

Manifestatiile de protest pe care semnatarii au decis sa le organizeze vor incepe duminica, 3 februarie, la ora 14.00, in Piata Universitatii.

Organizatiile care au semnat protestul

 • Grupul pentru Dialog Social
 • Societatea Academica din Romania
 • Asociatia Pro Democratia
 • Alianta Civica
 • Academia Civica
 • Freedom House Romania
 • Institutul de Politici Publice
 • Fundatia Memorialul Durerii
 • Agentia de Monitorizare a Presei
 • Militia Spirituala
 • Societatea pentru Justitiei SoJust.ro
 • Societatea Timisoara
 • Fundatia “Gheorghe Ursu”
 • Centrul pentru Jurnalism Independent
 • Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
 • Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii
 • Asociatia 21 Decembrie
 • Liga PRO EUROPA
 • Academia de Advocacy
 • Fundatia Soros Romania
 • Grupul pentru Reforma Universitara (Timisoara)
 • Fundatia a Treia Europa
 • Blocul National Sindical

UPDATE:

Gasiti o analiza juridica interesanta postata de Cristi Danilet de la SOJUST.

„De notat mai intai ipocrizia clasei politice: parlamentarii, multi dintre ei neavand habar de drept sau de tehnica legislativa, voteaza in corpore legi ca mai apoi, avocatii parlamentari sa invoce neconstitutionalitatea lor (vezi si episodul cu decizia PNA), practic invocandu-si propria incompetenta; la fel, Consiliul Legislativ nu a observat nimic pana acum.

In logica CC, si alte institutii/autoritati urmeaza a fi desfiintate, caci sunt croite pe acelasi rationament ca si CNSAS: ANI, CNVM, CNCD, CNA, poate chiar si Colegiul Medicilor si orice alt organism care da sanctiuni dar nu este nici jurisdictie adminstrativa, nici instanta de judecata si este gandit ca un organism independent.

Acest dezastru legislativ va afecta inca doua institutii de drept: insasi CC si CSM.

– stabilirea abaterilor disciplinare ale judecătorilor, a sancţiunilor şi a modului de aplicare a acestora este de competenţa exclusivă a plenului Curţii Constituţionale (art 65 Legea CC, art 38 si urm din Regulamentul CC): atat timp cat CC este independenta, si nu este instanta de judecata in materie disciplinara, Plenul CC nu va putea sanctiona vreun judecator sau vreo persoana din aparatul CC;

– sectia CSM sanctioneaza magistratii; judecata se face pe baza unei actiuni disciplinare exercitata de o comisie de disciplina din care fac parte un membru CSM si doi inspectori; aceasta are la baza verificari prealabile efectuate de Inspectia Judiciara (art.44 si urmat din Legea nr. 317/2004): folosindu-se decizia 51/2008 care impune o separare intre cei ce detin actele, fac ancheta si judeca, este evident ca sanctionarea magistratilor dupa mecanismul aratat este neconstitutionala. Asadar, nici un magistrat, membru CSM, sau persoana din aparatul tehnic al CSM nu va mai putea fi sanctionata daca legea nu se schimba”.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: