STRADA SOCIOLOGILOR

Adio, brand Iasi ! Clujul se asteapta la investitii de cinci mld. euro pana in 2010 !

Pe zi ce trece ideea crearii unui brand al orasului Iasi mi se pare din ce in ce mai indepartata !

La noi, in dulcele targ al Iesilor, investitorii sunt afugariti mai ceva decat caii de curse ! 

Singura lor „vina” este ca-si doresc sa vina sa investeasca in Iasi si spera sa gaseasca aici macar o atitudine binevoitoare, daca nu si prietenoasa din partea autoritatilor publice locale !

Din surse neoficiale, inteleg ca spaga la Primarie pentru castigarea licitatiilor publice se situeaza intre 30 si 50 % din valoarea investitiei. Marfa, nu?

In schimb, Clujul se asteapta la investitii de 5 miliarde euro pana in 2010 !

„Boomul economic inregistrat de Cluj in ultimii ani si constructia autostrazii Transilvania au potentat interesul investitorilor romani si straini pentru zona metropolitana in devenire. “Consider ca in 2008 volumul investitiilor atrase de Cluj va depasi un miliard de euro. Companii din SUA si Israel si-au declarat intentia de a investi, in special pe segmentul imobiliar”, a declarat pentru Business Standard Sorin Apostu, director Directia Tehnica din cadrul Primariei Cluj.

Absorbtia de investitii private si de stat, la nivelul municipiului, in valoare de peste un miliard de euro in 2008, ar putea transforma Clujul in al doilea pol investitional, dupa Bucuresti. Valoarea investitiilor atrase in 2007 de orasul Cluj-Napoca se cifreaza la cateva sute de milioane de euro, din care investitiile realizate de la bugetul local se ridica la 20 milioane de euro.

Pentru anul acesta, in afara companiei Nokia, care a dat startul productiei in fabrica de telefoane mobile de la Jucu, a carei valoare investitionala este estimata la 200 milioane de euro, o alta investitie notabila, de circa 500 milioane de euro, ar putea fi cea a concernului General Motors. “Reprezentantii concernului General Motors au tatonat terenul anul trecut, fiind interesati sa produca la Cluj autoturisme Opel. Deocamdata, a ramas la nivel de intentie”, puncteaza directorul din cadrul Primariei Cluj”.

La noi, directorul tehnic din Primarie, cu ce se poate lauda?

Anunțuri

Single Post Navigation

2 thoughts on “Adio, brand Iasi ! Clujul se asteapta la investitii de cinci mld. euro pana in 2010 !

  1. Bloggerii din Iaşi se întâlnesc pe 24.01.2008, ora 20.00 în Maideyi Cafe:
    http://www.cgavriliu.com/blog/intalnirea-bloggerilor-din-iasi-un-nou-episod/

  2. E foarte greu. Succesul atragerii de investitii nu tine de brandul Iasului, ci de existenta unei infrastructuri rutiere si aeriene pentru transportul de marfuri, dar si de forta de munca klificata ce se gaseste pe aici. Cand vom avea toate astea, iar granita UE se va afla in Ucraina sau Rusia, poate va atrage si Iasul asemenea investitii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: