STRADA SOCIOLOGILOR

Romania sociala e o Romanie trista ! Aviz politicienilor !

In prag de Sarbatori, as vrea sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru nenumaratele lucruri pe care le-a facut pentru mine. Una din binecuvantarile Sale, este distanta dintre casa si sediul firmei: aproximativ 15 minute de mers pe jos – o adevarata „gura de oxigen” pentru sanatate, dar si un prilej zilnic de a face mici „observatii participative” in raport cu concetatenii mei ieseni.

Din pacate, zilele acestea am ajuns la o concluzie dezarmanta: Romania sociala e o Romanie trista si incremenita in timp !

Se vede in privirea celor cu care ma intalnesc zilnic pe strada, iar aceasta stare de spirit imi aminteste cat de norocos sunt pentru ca am ales sa simt si sa gandesc cu inima si creierul meu !!!

Nu stiu cati dintre voi au avut curiozitatea sa se uite pe concluziile ultimului Barometru de Opinie Publica realizat de Fundatia Soros.

Eu, unul, am ramas dezamagit sa constat ca „romanii sunt printre cei mai nemultumiti europeni. Sunt nemultumiti mai ales de nivelul lor de trai, de banii de care dispun pentru a trai asa cum doresc, asa cum au vazut ca se traieste in tarile in care merg fie sa lucreze, fie pentru turism. Romanul mediu nu este nemultumit „pentru ca asa ii este firea”, ci pentru ca economic lucrurile merg prost, starea de sanatate a populatiei este precara si pentru ca institutiile statului nu fac exceptie de la regula mersului prost. Nemultumiti, „da”, dar optimisti. Avem, la nivelul UE, cea mai ridicata pondere de nemultumiti optimisti, de oameni care spun ca traiesc prost, dar spera ca o vor duce mai bine daca nu in anul viitor, cel putin peste cinci ani”.

Aviz politicienilor locali „innebuniti” dupa fotoliul de primar sau de prefect !

„Cu informatia disponibila in sondajele BOP, subliniaza sociologul Dumitru Sandu, unul din coordonatorii acestui BOP, am gasit suficiente evidente empirice pentru a demonstra ca proiectele de viata ale oamenilor au o puternica inradacinare nu numai in resursele de care acestia dispun – bani, relatii, educatie, bunuri etc. , ci si in starile de spirit care ii caracterizeaza.

Cel mai mult conteaza starea de spirit cotidiana, cu bucuriile, tristetile, plictiseala, oboseala, entuziasmul care i se pot asocia. A te apuca de o casa noua, spre exemplu, presupune nu numai sa ai nevoie de casa si bani pentru a o construi, ci si o stare de spirit pozitiva care sa iti asigure rezistenta la multiplele solicitari asociate proiectului. Sau, dorinta de a pleca la lucru in strainatate se transforma in plan nu numai daca esti tanar care a mai lucrat in strainatate, dintr-o localitate relativ dezvoltata, ci si daca esti nemultumit de banii pe care ii ai in raport cu propriile proiecte de viata”.

Care este cauza pentru care romanii se percep atat de departe de realitate pe ei insisi (nu doar pe cei din jurul lor)? Discutia este foarte lunga si, din pacate, nu face obiectul interesului societatii civile (includeti aici si presa si partide) din Romania, decat in prea mica masura.

Dan Sultanescu analizeaza unul dintre factorii care au contribuit la aceasta situatie.

„Discursul public in Romania a fost in tranzitie unul exagerat, populist, demagogic, catastrofic si irational. Politicienii si jurnalistii, deopotriva, au preferat sa profite de nivelul redus de cultura politica democratica pentru a obtine un succes facil.

Efectul: transformarea imaginii in principalul vector al schimbarii in Romania. In acest context, discursul profesionist, evident mai sceptic si mai putin radical (deci, mai putin spectaculos si chiar greu inteligibil pentru mase) a pierdut teren. Aceste date confirma o ipoteza care ar trebui sa dea de gandit factorului politic.

 Indepartarea de agenda reala a cetatenilor – una din ideile care au dominat, de-a lungul ultimilor ani, retorica impotriva clasei politice, nu este doar o caracteristica a politicienilor, dar si a romanilor in general. Cata vreme romanii, cu totul, se percep diferit decat sunt in realitate, este foarte greu ca proiectele politice si sociale (bune sau rele) sa fie evaluate corect. Aceasta distantare puternica fata de propria realitate tinde sa genereze nemultumire, care va continua sa creasca, fiindca este evident ca asteptarile vor deveni tot mai mari.

Un exemplu de perceptie alterata: se acuza ca tinerii politicieni nu sunt foarte diferiti de vechii politicieni, blamandu-se clasa politica de incapacitate de adaptare la noua Romanie. O astfel de critica vine din partea unei societati care ea insasi nu s-a modificat foarte mult la nivel de perceptie si care se vede distorsionat pe sine. Cata vreme nu vom constientiza la modul realist si nu exagerat cam cum si cat s-a schimbat Romania in realitate si cat de diferita (cu bune si cu rele) este viata majoritatii dintre noi astazi fata de acum 10 ani, nu vom putea sa evaluam realist situatia din jurul nostru.

Si vom fi condamnati sa fim tinte facile ale discursului populist, care ne propune incontinuu reforme si schimbari radicale, fara a mai sti despre ce vorbeste de fapt. Iar, intre timp, reformele si schimbarile care chiar sunt necesare vor fi mereu lasate in planul doi”.

Ar mai fi multe de spus. Tot ce vreau eu sa subliniez este ca „nimeni nu poate sa ne dicteze ce stare de spirit sa avem decat cu permisiunea noastra”. Iar eu va propun sa meditati la cele exprimate mai sus si sa incepeti sa va simtiti mai bine chiar din acest moment.

Avem si motive: Louis Armstrong – What a Wonderful World !

Anunțuri

Single Post Navigation

2 thoughts on “Romania sociala e o Romanie trista ! Aviz politicienilor !

  1. Tinerii din politică nu sunt diferiţi de cei mai puţini tineri pentru că partidele nu mai au doctrine politice adevărate, nu mai au idealuri spre care gonesc… Atunci când singura linie politică este interesul foarte apropiat, politica nu diferă prea mult. Interesele oamenilor politice sunt foarte asemănătoare.

  2. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: