STRADA SOCIOLOGILOR

Externalizarea serviciilor juridice

La numai două luni de la lansarea programului regional de consultanţă juridică pentru IMM-uri, suntem deosebit de încântaţi să anunţăm faptul că din ce în ce mai multe întreprinderi mici şi mijlocii au decis să-şi externalizeze serviciile juridice prin încheierea unor contracte de consultanţă juridică permanentă cu cabinetul nostru de avocatură.

Pentru a veni în întâmpinarea societăţilor comerciale interesate în a evalua corect şi oportun avantajele oferite de programul nostru regional de consultanţă juridică, vom răspunde la câteva dintre cele mai frecvente chestiuni care au facut obiectul discuţiilor purtate cu actualii noştri beneficiari.

1. În ce constă, concret, acest program regional de consultanţă juridică pentru IMM-uri?
Programul regional de consultanţă juridică pentru IMM-uri a fost gândit şi lansat de către cabinetul de avocatură CARP cu un dublu scop: pe de o parte, să ofere accesul la servicii juridice de calitate tuturor IMM-urilor locale şi regionale prin perceperea unui nivel al onorariilor proporţional cu valoarea şi complexitatea cauzelor/proiectelor derulate, iar pe de altă parte, să ajute la consolidarea conceptului „avocaturii de afaceri” în peisajul economic al regiunii Nord-Est.

2. Ce avantaje prezintă procesul de externalizare a serviciilor juridice ?
Principalul avantaj al externalizării serviciilor juridice îl constituie faptul că managementul superior al companiei se poate concentra, exclusiv, pe dezvoltarea businesului stabilind direcţiile de dezvoltare viitoare ale firmei, în timp de avocaţii şi consultanţii de afaceri se ocupă de aspectele legale ale derulării afacerilor.
Principalul dezavantaj este dat de mentalitatea şi modalitatea de lucru a potenţialului beneficiar al externalizării serviciilor juridice. Dacă este la prima acţiune de acest gen, se prea poate să nu ştie exact cum să-şi definească aşteptările vizavi de prestaţia avocatului de afaceri şi să nu reuşească să gestioneze corect relaţia de colaborare profesională.
Dacă firmele mari au înţeles avantajele acestei metode, unii antreprenori locali încă se tem să nu îşi piardă din autoritate dacă fac outsourcing, fără însă a lua în calcul avantaje cum ar fi concentrarea pe dezvoltarea afacerii sau obţinerea serviciilor unor specialişti la costuri mai reduse.

3. Cum are loc procedura de externalizare a serviciilor juridice ?

În primul rând, are loc o discuţie onestă şi deschisă între avocaţii şi consultanţii noştri şi potenţialul beneficiar, un IMM local sau regional. Se trec în revistă informaţiile de ordin juridic despre structura acţionariatului şi administratorii firmei, despre domeniul de activitate al companiei, despre situaţia angajaţilor şi relaţia cu diverse instituţii publice locale şi, foarte important, despre nevoile de ordin juridic ale firmei şi modalităţile practice de rezolvare a lor de către avocaţii şi consultanţii noştri de afaceri.
După ce au fost stabilite condiţiile generale de colaborare, se trece la redactarea şi semnarea unui contract de consultanţă juridică cadru prin care beneficiarul îşi externalizează parţial sau în totalitate serviciile juridice.
De regulă, IMM-urile optează pentru un Contract de tip Abonament în care sunt incluse un număr minim de 10 ore prestate în interesul beneficiarului: asistarea societăţilor în activitatea curentă, asistenţă în pregătirea şi derularea adunărilor generale, numiri şi revocări de administratori şi cenzori, consultanţă în redactarea contractelor comerciale, asistare şi participare la negocierea şi încheierea tranzacţiilor comerciale, asistenţă şi consultanţă cu privire la contracte individuale şi colective de muncă, regulamente interne, acorduri de confidenţialitate şi neconcurenţă, precum şi reprezentarea clienţilor în faţa tuturor instanţelor de judecată, în litigii civile, comerciale, administrative, fiscale, penale şi de dreptul muncii.

Carp (www.carp.ro) a luat fiinţă în 2003 fiind primul cabinet de avocatură din Iaşi şi din Moldova care s-a specializat pe oferirea consultanţă legală pentru afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Anunțuri

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: